2. 4. 2025   |   svátek má Erika
 

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
pažitka 1 svazek
silný hovězí vývar 250 ml
mléko 750 ml
smetana ke šlehání 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem, přidáme mléko a smetanu, osolíme a necháme za častého promíchání asi 1/4 hodiny povařit. Přidáme asi 1 1/2 lžíce cukru (podle chuti), najemno nasekanou velkou hrst pažitky a za stálého míchání povaříme ještě pět minut.
Vepřovou panenku nakrájíme na centimetrové plátky, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem a ugrilujeme.
Pokud není k dispozici vývar, můžeme místo něj dát hrnek studené vody a půlku masoxu.
Panenku podáváme přelitou pažitkovou omáčkou, jako přílohu můžeme zvolit šťouchané brambory.



 


RECEPTY

Sekaná pečeně plněná vejci

Postup: Nejprve si uvaříme 3 vejce natvrdo. Mleté maso promícháme se zbylými 2 vejci,... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládový krém z Pikaa

Postup: Plechovku Pikaa uvaříme v dostatečném množství vody 2 hodiny a necháme pořádně... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí řízky

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, okraje nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo.... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 1.

Postup: Rozpustíme si v kastrůlku máslo. Tvaroh s vejci a cukrem smícháme, postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z růžičkové kapusty

Postup: Růžičkovou kapustu očistíme, odstraníme škaredé listy a vložíme do hrnce.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...